0(232) 489 63 64 / info@izmirotelcilerodasi.com
'

Günlük kiralık evlerde yeni dönem başladı!

Günlük kiralık evlerde yeni dönem başladı!

678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan yeni düzenlemelerle kayıt altına alınma zorunluluğu getirilen günlük kiralık evler için verilen süre doldu. Böylelikle çok fazla eleştiri alan bu evlerle ilgili yeni bir dönem başladı.

Haksız rekabete yol açtığı ve güvenlik zafiyeti yarattığı için başta otelciler ve toplumun belli kesimlerinden tepkiler alan “günlük kiralık ev”lerle ilgili yapılan yeni düzenlemelerle, kayıt altına alınması için verilen süre sona erdi. Kayıt altına alınan evler üzerinde denetim kurulacak. Hala bu işi kaçak yapmaya kalkanları ise caydırıcı cezalar bekliyor.

Yapılan düzenlemede, Kimlik Bildirime Kanunu’ndaki “Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş- ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsüne, talebi halinde vermek zorundadırlar” maddesine “günlük kiralık evler” de eklendi. Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası kesilecek. Bunların tekrarı halinde ise işletme ruhsatları iptal edilecek. Bu kapsamdaki idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

KAYIT OLMAYANLARA CEZA KAPIDA

Kayıtlar için ayrılan zamanın sona erdiğini hatırlatan İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Genel Sekreteri Derya Özgenç, kayıt olmadan bu işi yapmaya çalışacaklara uyarılarda bulundu. Özgenç, “Genelge ile birlikte günlük kiralık ev sektörünün kayıt altına alınması, vergi usul kanununa göre hareket etmeleri ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Genelgeye göre günlük kiralık ev işletmeciliği yapan firma sahibi, bağlı bulunduğu belediyeye beyanda bulunup, müsaade alması gerekiyor. Bu izin önce işletme sahibinin esnaf odasına kayıt olması, vergi açılışı yaptırması ve günlük kiralık ev hizmeti sunduğu dairelerin iskanlı bir binada olması gerekiyor. Ayrıca ticari bir işletme gibi işlem görecek olan bu dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile sizin orada bir işletme açmanıza izin vermiş olması gerekiyor. Bu kuralları yerine getirmeyen işletmelere de büyük yükümlülükler getiriliyor. 5-10 bin liraya varan cezalar verilmekte. Haksız rekabet yaratan bu kuruluşların tarihi geçirmeden odamıza kayıt yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

 

    Adınız (gerekli)

    E-postanız (gerekli)

    Konu

    İletiniz