0(232) 489 63 64 / info@izmirotelcilerodasi.com
'

Basında Biz

BASINDA BİZ


12 Kasım 2015, Perşembe

“Oteller Sokağı’na Tarihi Ayıp”

İzmir’in Konak ilçesi Basmane semtindeki 19. yüzyıldan kalma Oteller Sokağı, tarihi özelliğini korumasına rağmen Konak Belediyesi’nin sokak girişine koyduğu “Oteller Sokağı” tabelası esnafın tepkisine neden oldu. Sokağın adının “Tarihi Oteller Sokağı” olarak değiştirilmesini isteyen otelci esnafı ve Hurşidiye Mahalle Muhtarı Enis İpek, ayrıca Tarihi Kemeraltı Çarşısı gibi Tarihi Oteller Sokağı’na gelen misafirlerin de kolay ulaşabilmesi için çeşitli kavşak ve güzergahlara yönlendirme levhaları konulmasını istedi.
Belediye kaderine terk etti.
Oteller Sokağı’nın en son Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ döneminde restorasyon ve çevre düzenlemesi gördüğünü, ancak ondan sonra kaderine terk edildiğini belirten Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, “Burası İzmir’in en önemli tarihi merkezlerinden biri. Ayrıca İzmir dışından gelen misafirler burada kalıyor. Fakat ilgisizlik nedeniyle İzmir’e yakışmayan bir hale geldi. Sokak girişine oteller sokağı tabelası yerine Tarihi Oteller Sokağı levhası asılması gerekiyor. Çünkü burada bulunan tüm oteller gözümüz gibi bakmamız gereken yapılar” diye konuştu. Sokak esnafı da Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a seslenerek “Burası belediyenin neredeyse iki adım ötesinde. Ama bugüne kadar Başkan’ı burada göremedik” diye konuştu.
Doğalgaz istediler 
Hurşidiye Mahalle Muhtarı Enis İpek ise tarihi sokağa doğalgaz gelmesini istedi. Bu sokaktaki yapıların tarihi özelliği nedeniyle kentsel dönüşüm kapsamına alınamayacağını söyleyen İpek, “Fevzipaşa Bulvarı’nda doğalgaz var burada yok. Buradaki oteller kömür kullanıyor. Bu da hava ve çevre kirliliğine neden oluyor. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı buraya bekliyoruz. Çünkü mahallemizle ilgili ve oteller sokağı ile ilgili sorunlarımızı bizden dinlemesini istiyoruz. Çevre düzenlemesi yapılmasını istiyoruz. Her yer mezbebelik haline geldi” dedi.




18 Kasım 2015, Çarşamba

TARİHİN TANIĞI OTELLER SOKAĞI

Basmane kültürler, işlevler ve tarihsel dönemler arası bir kesişme alanı. Demiryollarının varlığı ile ortaya çıkan konaklama ihtiyacı, bölgenin otel bölgesi olarak gelişmesine sebep oldu. Bölgede hem tarihsel değeri olan hem de tanınmış oteller bulunuyor

İzmir’in otel deyince akla ilk gelen semtidir Basmane. Osmanlı döneminde konut olarak yapılmış ama sonra otele dönüştürülmüş birçok otele ev sahipliği yapıyor. 19. yüzyılın ortasından sonra İzmir’de demiryollarının inşası ve yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla otel kültürü de kendini göstermeye başladı. 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başından günümüze dek kesintisiz otel hizmeti sunan Basmane, aynı zamanda konut ve ticaret bölgesi oldu. İzmir, Türkler, Rumlar, Museviler, Ermeniler ve Levantenler gibi birçok farklı etnik grubun yaşadığı kozmopolit bir kent olma özelliğini taşıyor. Basmane ise kültürler, işlevler ve tarihsel dönemler arası bir kesişme alanı. Demiryollarının varlığı ile ortaya çıkan konaklama ihtiyacı, bölgenin otel bölgesi olarak gelişmesine sebep oldu. Bölgede yer alan ve hem tarihsel değeri olan hem de tanınmış oteller bulunuyor. Bunlardan bazıları Emniyet Oteli, Yeni Sadık Bey Oteli, Tevfik Paşa Oteli, İstiklal Oteli, Yeşil Bitlis Oteli, Denizli Oteli. İzmir’in tarihsel dokusunda tartışmasız öneme sahip olan bu otellerin yer aldığı sokak zaman içinde Basmane Oteller Sokağı olarak anılmaya başladı. 
LATİFE HANIM’IN DOĞDUĞU EV

Basmane Garı’ndan Anafartalar Caddesi’ne doğru girince sağdan birinci sokak olan Oteller Sokağı’nın eski adı Dibek Sokağı idi. Sokağın girişinde Halit Ziya Uşaklıgil’in 1878 yılından 1893 yılına kadar kaldığı, yapıtlarını yazdığı ev 1926 yılında Uşakizade Sadık Bey tarafından otele dönüştü. Aynı zamanda kendisi de Uşakizadeler’den olan hem Latife Hanım hem de babası Muammer Bey’in doğduğu konağın hali bugün içler açısı durumda müze olmayı bekliyor.
İSTİKLAL OTELİ SATILIK 
Atatürk’ün İzmir’in kurtuluşundan sonra gelip kaldığı ve İstiklal Oteli olarak anılan tarihi yapının hali de yürek burktu. Şu anda Mustafa ve Süleyman Oğlakçıoğlu kardeşlere ait olan İstiklal Oteli, daha önceki kiracıları tarafından harap edilmiş. Tarihi yapının tavanlarındaki rolöveler sökülmüş ve büyük salonlar suntalarla birbirinden ayrılarak 40 odaya bölünmüş. 1992 yılında oteli satın alan Oğlakçıoğlu kardeşler, binlerce lira masraf ederek oteli restorasyon çalışmaları ile eski haline getirmeye çalışmış. Ama maddi sıkıntı nedeniyle ruhsat alamayan kardeşler, mimarın bile kendilerinden 350 bin lira istediğini söyledi. Maddi sıkıntı yüzünden İstiklal Oteli’ni satmak isteyen Oğlakçıoğlu kardeşler, “Burası bizim için çok değerli. Ama biraz daha restorasyon gerekiyor. Ayrıca yeni ruhsatını da alamadık. Artık gücümüz kalmadı. Mecburen satmayı düşünüyoruz. Buranın kıymetini bilecek ve tarihe değer veren duyarlı bir kişiye satmak istiyoruz” dedi.
OTELCİLERİN NURİ BABA’SI 
Basmane’de yarım asıra yakın otelcilik yapan İzmir’in en eski otelcilerinden olan Nuri Kamiloğlu, eski oteller sokağı günlerini Yeni Asır’a anlattı. Meslektaşları tarafından “Nuri Baba” olarak anılan İzmir Otelciler Odası Başkan Yardımcısı Nuri Kamiloğlu, “1955-60 yıllarından itibaren Basmane’ye hızlı bir göç başladı. Bu sokakta eskiden gayri müslümler ve levantenler otururdu. Ancak göç olayından sonra bu sokakta oturan elit insanlar başka semtlere taşındı. Onların gitmesiyle boşalan evler otele dönüştü ve Oteller Sokağı adını aldı. Bu bölgenin gelişmesinde İzmir Fuarı’nın, tren garının ve otobüs garajının Basmane semtinde olmasının payı büyük oldu” dedi.
FUAR BİR AY AÇIKTI 
Otelciliğe başladığı yıllarda fuarın 20 Ağustos- 20 Eylül olarak 30 gün açık olduğunu ve oteller sokağına da büyük canlılık getirdiğini söyleyen Nuri Baba, “O zamanlar fuara katılanlar, saz ekipleri, 5 gün önce gelip hazırlık yaparlardı. Bütün oteller dolardı. Hatta koridorlarda bile yatanlar olurdu. O günleri çok özlüyorum. Ama şimdi fuarın da bir tadı kalmadı” diye konuştu.
TARİH KORUNMALI
Oteller sokağındaki tarihi yapıların bir bir yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyen Nuri Kamiloğlu, “Buranın geleceği ile ilgili kritik nokta şu; bölgenin ruhunun incitilmeden sağlıklılaştırılması gerekiyor. Ancak bunun tam olarak gerçekleştiğini söylemek mümkün değil. Tarihsel dokunun korunması için doğru bir koruma çalışması acilen yapılmalıdır. Bunun için kent yöneticilerini göreve davet ediyorum” dedi.

TOLGA TEKİN

17 Kasım 2015, Salı

“EMNİYET OTELİ”

BAŞLARKEN 
İzmir’in otel deyince akla ilk gelen semtidir Basmane. Basmane, Osmanlı döneminde konut olarak yapılmış ama sonra otele dönüştürülmüş birçok otele ev sahipliği yapıyor. 19. yüzyılın ortasından sonra İzmir’de demiryollarının inşası ve yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla otel kültürü de kendini göstermeye başladı. Bu oteller birçok insan için bazen uzun yıllar kendi evleri gibi kaldığı mekanlar oldu. Ama günümüzde bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi otellerimiz de çok sayıda. Bunlardan bazılarına bu yazı dizimizde tarihi değerlerimize sahip çıkmak adına yer verdik.
Tarihi Oteller yazı dizimize Osmanlı’nın son döneminin en muhteşem otellerinden biri olan Cihan Palas Oteli ile başlıyoruz. Basmane Anafartalar Caddesi’ne girdiğinizde ilk tarihi otel olan Cihan Palas Oteli’nin avlusuna girdiğimde gördüğüm manzara karşısında içim ürperdi. Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk’ün gelip kaldığı bu otelin kapısına kilit vurulmuş halde durmasını İzmir’e hiç yakıştıramadım. Otelin yan cepheleri ise durumun vehametini daha çok gözler önüne serdi.
KİLİT VURULDU 
İzmir’de Basmane’nin Emniyet Oteli olarak bilinen ilk oteli Cihan Palas, kentin yok olmaya başlayan eski tarihi yapıları gibi kaderine terk edildi. Bir zamanlar Atatürk’in İzmir’e geldiğinde konakladığı otelin çatısı çökmeye başladığı için kapısına kilit vuruldu. Avlusundaki kahvehane dışında yıllardır kapalı olan otelin bir zamanlar altında konserlerin verildiği çatısı çökmeye başladı.
ZAMANININ EN LÜKSÜ 
Cihanzade Ailesi’ne ait 56 odalı sıcak-soğuk su çeşmeleri olan, apart odaları ve kiralık kasaları ile hizmet veren Cihan Palas, 1900’lü yıllarda zamanın en lüks otelleri arasında bulunuyordu. Avlusundaki kahvehane dışında yıllardır kapalı olan otel metruk durumdan kurtarılmayı bekliyor. Basmane semtinin Oteller Sokağı’ndaki binanın bir dönem altında konserlerin verildiği çatısı çökmeye başladığı için de kapısına kilit vuruldu.
İDDİALI BİR TESİSTİ 
1902 yılında yapılan bina, süit odalarıyla döneminin en lüks otelleri arasında yer alıyordu. Anafartalar Caddesi’nin Basmane Meydanı’na yakın kısmında bulunan ve Osmanlı’nın son döneminin iddialı tesislerinden biri olarak inşa edilen taş binanın soğuk ve sıcak su muslukları, orijinal küvetleriyle günümüze gelen en iyi yapılar arasında yer alıyordu.
TEDBİR ALINMALI 
İzmir’in önde gelen ailelerinden birine mensup Kulalı Cihanzade Hüseyin Fehmi Bey tarafından 1902 yılında yaptırılan otelin ismi Cumhuriyet döneminde el değiştirerek Emniyet Oteli adını aldı. Uzun süre bölgenin iyi otelleri arasında yer alan yapının hali bugün görenlerin içini burkuyor. Bir dönem İzmir’in en önemli oteli olan bu tarihi taş yapı da çatıdan başlayarak çökmeler oluşmaya başladı. Daha fazla çökmeden tedbir almak gerekiyor.
GÖNEN: “TARİHE SAHİP ÇIKMALIYIZ” 
İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, tarihi otelin şu anda ilgisizliğe terk edildiğini belirterek “Buna benzer tarihi Basmane semtimizde o kadar çok yok olmaya yüz tutmuş yapılar var ki. Hepsi de eski günlerdeki gibi muhteşem yapısına geri dönmesi gerekiyor. Burası Osmanlı’nın son döneminin İzmir’deki en iddialı otellerinden biriydi. Bir an önce bu tarihi değerimizi tekrar kullanıma açmamız gerekiyor. Daha fazla yıkılıp gitmeden bu konuda gerekli restorasyon ve tadilat çalışmaları yapılmalı. Bu binalar kapılarına kilit vurulmuş halde ne zamana kadar bekleyecek. Atatürk’ün kaldığı ve burada hatıraları bulunan tarihi değerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Burada en büyük görev kent yöneticilerimize düşüyor” diye konuştu.

TOLGA TEKİN

19 Kasım 2015, Perşembe

OSMANLI’YA SIĞINAN YAHUDİLERE KUCAK AÇAN OTEL

İspanya’dan göçle gelen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kucak açtığı Yahudilerin yokluk içinde birbirine dayanarak kurdukları yeni yaşamlarının en eski tanığı olan Manisa Akhisar Oteli, bir dönem de garibanlar, yoksullar ve kimsesizlere mekan olmuş

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Basmane Garı’nda inenlerin ilk durağı oteller sokağı olurdu. Oteller Sokağı’nın en önemli özelliklerinden biri de otellere il ve ilçe isimleri verilmesiydi. Herkes geldiği ilin veya ilçenin adını taşıyan otelde kalırdı. Böylece İzmir’e gelenler, sanki kendi evindeymiş gibi yabancılık çekmezlerdi. İşte bu otellerden biri de 2. derecede tarihi eser kapsamında olan Manisa Akhisar Oteli’dir. Osmanlı döneminde İspanya’daki ırkçılar tarafından kovulan seferad Yahudileri’nin uzun yıllar konakladığı Tarihi Manisa Akhisar Oteli’ni 30 yıldır Salih Acar işletiyor. Otelin kurucusu ise dedesi Salih Zorer.

30 YILDIR İŞLETİYOR 

30 yıl önce vefat eden babası Ahmet Kemal Acar’dan kendisine kalan Manisa Akhisar Oteli’ni ondan önce de dedesi Salih Zorer işletmiş. 1922 yılında İzmir’in kurtuluşunun ardından Kıbrıs’tan gelen Salih Zorer, otelin olduğu binayı satın alarak Manisa Akhisar adını vermiş. Geçmişi çok eski tarihlere dayanan otelde, bir zamanlar İspanya’dan engizisyon mahkemesi tarafından kovulduğu için Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferad Yahudileri barınmak için burada kalıyormuş. İspanya’dan göçle gelen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kucak açtığı yahudilerin yokluk içinde birbirine dayanarak kurdukları yeni yaşamlarının en eski tanığı olan Manisa Akhisar Oteli, bir dönem ise garibanlar, yoksullar ve kimsesizlere mekan olmuş.

FİLMLERE PLATO OLMUŞ

Kentin kalabalık, gürültüsü ve stresinden uzak sakin atmosferi ve geniş avlusuyla 56 odası bulunan Manisa Akhisar Oteli aynı zamanda filmlere, dizilere ve belgesel çekimlerine de mekan olmuş. Bazı Cüneyt Arkın filmlerinin de vazgeçilmez mekanı olan Manisa Akhisar Oteli’nde ayrıca sinema sanatçıları Tarık Tarcan, Turgay Tanülkü’nün rol aldığı film çekimlerine de mekan olmuş.
İLK MEYVELİ GAZOZ 
Tarihi Manisa Akhisar Oteli’nin kurucusu Salih Zorer Türkiye’nin ilk meyveli Dört Mevsim Gazozlarını çıkaran kişi olarak da biliniyor. Dedesi Salih Zorer’in o dönemde Basmane’de kendi gazoz imalathanesi olduğunu anlatan Salih Acar, “Dört Mevsim Gazozları çok meşhurdu. Yazlık sinemalara, pavyonlara, gece kulüplerine, kahvelere hep dedem gazoz verirdi. Dedem bu sırada otelcilikle de ilgilenerek sadece bu Manisa Akhisar Oteli’ni değil Konya Oteli’ni de açmıştı. Şimdi bize tarihi miras kalan otelimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi. 
PLAKET DEĞİL DESTEK 

Tarihi binayı ayakta tutmak için mücadele verdiğini söyleyen Salih Acar, “Burası uzun yıllar tarihimize tanıklık etmiş 2. derecede sit alanında bulunan önemli bir yapı. Biz bu yapıyı ayakta tutmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ne Konak Belediyesi herhangi bir destek veriyor. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15- 30 Ekim 2012 tarihlerinde “Basmane ve Çevresi Tarih Kültür Sanat ve Arkeoloji Günleri” düzenlendi. Biz de onlara mekanımızı açtık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bize sadece teşekkür plaketi verdi. Bize destek vermek sadece plaketle olmuyor. Bu kültür mirası yapılarımızı ayakta tutmak için kendilerinden maddi destek bekliyoruz. Ancak bugüne kadar hiçbir katkı koymadılar” diye konuştu.

TOLGA TEKİN

İzmir Otel ve Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen

Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, “Dünya şampiyonası ve uluslararası iki dev organizasyon İzmir için önemli bir ataktı. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. İzmir ve Türkiye adına başarılı bir tanıtım yapıldı. Bu tür başarılı organizasyonlarla şehrimiz kazanıyor. İzmir’in hem tanıtım hem de ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlandı” dedi.45.Dünya Petank Şampiyonası ve 3.Uluslararası Jimnastik Festivali gibi iki dev organizasyonun İzmir’de gerçekleştirilmesi esnaf temsilcilerinin de yüzünü güldürdü. Oda başkanları İzmir’in bu tür organizasyonlara sürekli ev sahipliği yapmasını istediler. Üyelerinin iş potansiyelinin yanında kentin tanıtımına da büyük katkılar sağlandığını belirten esnaf, ekonomik durgunluğun bu tür etkinlikler ile aşılacağını söylediler.

İzmir Otel ve Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen de, İzmir için yapılan girişimlerin, düzenlenen organizasyonların, her zaman İzmir esnafına artı değer kattığını belirtti. Gönen, “Bu tür organizasyonlar İzmir’deki turizmin çeşitlendirilmesi için şarttır. İki şampiyona ile birlikte bine yakın insanın geldiği kentimizde çok renklilik yaşandı. Otellerimiz tam kapasite çalıştı. Fuardan bu yana sıkıntı yaşayan otelci esnafımızın yüzü güldü. Başkan Tartar’ın emeğine sağlık. Devamını bekliyoruz.” dedi.

Agora’nın yanında bulunan Yahudilerden kalma asırlık Manisa Akhisar Oteli yıllardır restore edilmek için destek bekliyor

Bir zamanlar yüzlerce yoksul Yahudi’nin barındığı İzmir’deki Kortejo-Aile Evleri olarak anılan Manisa Akhisar Oteli ayakta zor duruyor. Yarısı yıkılan ve yaşatılmaya çalışılan oteli dedesinden miras aldığını söyleyen Salih Acar, otelin yanındaki binanın 2.derece sit alanı olması nedeniyle restorasyon yapılamadığını, imar planının düzene oturtulması gerektiğini söyledi.

Otel sahibi Acar, “İmar Müdürlüğü’nü mahkemeye verdim. İmarını düzeltsinler diye. Arada başka arsa olduğu için hiçbir düzeltme yapamıyorum. Kendi imkanlarımla bu tarihi oteli Anafartalar Caddesi’ne kazandırarak turizm gelirlerine katkıda bulunmak istiyorum. Anıtlar Kurulu bana bu konuda destek oluyor ama belediyenin de yardım etmesi gerekiyor” dedi.

İzmir Ticaret Odası’nın 3 yıl önce oteli almak istediğini fakat çok düşük bir fiyat verildiğini söyleyen Acar, şu şekilde konuştu: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanımız Hakan Tartan daha evvel gelip oteli gezdiler. Başkan Tartan otelin yıkık dökük yerlerinin onarılacağını, restore edilmesi gerektiğini söyledi. Ama henüz yapılan Bir şey olmadı. İZKA’ya müracaat ettim. Plan, proje çalışmalarını, tüm evrakları ve 1 trilyon banka teminatı mektubu verdim yardımcı olun diye. İZKA krediyi ihtiyacı olmayan kişilere verdi. Agora’nın dibinde bulunan ve bana dedemden kalan bu oteli ‘kendi paramla restore etmek istiyorum’ dememe rağmen destek veren olmadı.”

Çivi bile çakamıyor

Yıllardır otele bir çivi bile çakamadığını söyleyen Acar, “Yarısını yapıp, yarısını bırakamayacağım için hiçbir tadilat yapmadım ama artık otel ayakta zor duruyor. Tarihi bir otel olduğu için belgeseller çekildi, resim sergisi yapıldı. Anadolu’nun her yerinden öğrenciler gezmeye geliyor. Turistler tarihi bir yer olduğu için fotoğraf çekip gidiyor. Buraya her gelen bu otelin harabeye döndüğünü söylüyor. Şu anda evi olmayan, eşiyle kavga eden insanlar gelip kalıyor. İstiyorum ki yandaki ‘Otel Antik Han’ gibi restorasyonu yapılsın, Agora’yı gezmeye gelen turistleri bu otelde ağırlayalım” diye konuştu.

İmar gözden geçirilecek

Daha önce birçok kez Anıtlar Kurulu’na başvuran Acar’a Konak Belediyesi’nden destek geldi. Konak Belediyesi, binanın imar düzenlemesini gözden geçirerek, restorasyonun yapılması için gereken desteği vereceğini, hatta ortaklaşa bir çalışma yapabilineceğini ifade etti.

“Bu otelleri yaşatmalıyız”

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen de, Acar’a destek verdiğini, asırlık otelin turizme kazandırılması için yanında olduğunu belirtti. Gönen, Anafartalar Caddesi’ndeki bütün otellerin restore edilmesi gerektiğini dile getirerek, şu şekilde konuştu: “Agora civarında çok kaliteli, gerek butik gerekse diğer otellerin restore edilmesi gerekiyor. Bu otellerin yaşatılmasının İzmir turizmine önemli katkı sağlayacağı görüşündeyim. Agora’yı gezmeye gelen insanların Havra Sokağı’nı gezerken, bu otellerde kalmasını sağlamalıyız. Bu otellerin yapılması için teşvik edilmesi gerekiyor. Atatürk’ün kaldığı otellerden bir tanesi de, Anafartalar Caddesi’nde bulunuyor. Bu oteller tarihi önem taşıyor. Bu tarihi yapıların ayakta kalması, yaşatılması için gereken maddi manevi her türlü desteği vermeye hazırım.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemeraltı’nı bir turizm ve ticaret bölgesi olarak canlandırmak için harekete geçtiklerini söyledi. Kocaoğlu, caddede bulunan iş yerlerinin dış cephelerinin nasıl olacağını belirleyecek çizimlerin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “İş yeri sahipleri ve sivil toplum örgütleri ile el ele vererek Anafartalar Caddesi’ni şiir gibi bir cadde yapacağız” dedi. Konak Belediyesive İzmir Otelciler Odası’nın işbirliği ile Basmane’deki Oteller Sokağı’nda (1296 Sokak) gerçekleştirilen düzenlemelerin tamamlanması dolayısıyla gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Oteller Sokağı’nda bir kıvılcım çakıldı. Bunu, Agora ve çevresine, Havra Sokağı ile Anafartalar Caddesi’ne de taşıyacağız” diye konuştu.
Geçmiş yıllarda yaşanan apartmanlaşma furyası ile kentin önemli tarihi ve mimari değerlerinin yitrildiğine dikkat çeken Kocaoğlu, şöyle devam etti:
Kala kala elimizde Agora ve çevresi ile Kemeraltı kaldı. Belediye olarak yasaların bize görev verdiği işleri yapmak zorundayız. Ama ne olursa olsun Kemeraltı’nı bir turizm ve ticaret bölgesi olarak geliştirmek, Agora kazılarına devam ederek İkiçeşmelik ile bütünleştirmek zorundayız.”
Çizimler tamamlanmak üzere
Havra Sokağı ile Anafartalar Caddesi’nde de Oteller Sokağı’ndaki düzenlemenin benzerini yaşama geçireceklerini anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Anafartalar Caddesi’ndeki tüm binaların çizimleri tamamlanmak üzere. 15-20 gün sonra yapacağımız bir toplantı ile bu çizimleri işyeri sahipleri ile sivil toplum örgütlerine göstereceğiz. 
Herkes, işyerinin dış cephesinin ne duruma geleceğini görecek. Sonra da detay çizimleri vereceğiz. Anafartalar Caddesi, şiir gibi bir cadde olacak. Çiçek gibi olacak
.”
Tunçağ: Büyük değişim yaşanacak
Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ da Oteller Sokağı’ndaki düzenlemenin toplam 339 milyar liraya mal olduğunu belirterek, “Sırada, 926 Sokak, Havra Sokağı ve diğerleri var. Agora ve çevresi ile Kemeraltı bütünleşecek. Birkaç yılda büyük değişim yaşanacak” dedi.
Tüm birimleri seferber etti
İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam da AB’ye giden yolda İzmir ve Türkiye’ye ayağa kaldıracak olan sinerjinin, sivil toplum örgütleri ile devlet ve yerel kurumların işbirliğinden yratılabileceğini söyledi.
Susam, “Bu sinerji, Oteller Sokağı düzenlemesinde oluşturuldu. Şimdi sırada Kemeraltı çalışmaları var. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu tüm birimleri seferber etti” diye konuştu.
İzmir Otelciler Derneği Başkanı Mehmet Gönen de, kentlerde sorumlulukların katılımcılık anlayışı ile paylaşıldığında sorunların çözümünün daha da kolaylaşacağını kaydetti.
Törenin ardından Gönen, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’a katkılarından dolayı birer teşekkür plaketi verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’i turistlere ve yabancı işadamlarına daha iyi tanıtabilmek amacı ile “İZMİR” Gazetesini hazırladı. Turkish Daily News Gazetesi tarafından hazırlanan ve ilk etapta 10 bin adet olarak basılan İZMİR Gazetesi ile özellikle EXPO 2015 adaylığı çalışmaları sürecinde, kentin tanıtımına katkı sağlanması hedefleniyor. İnciraltı Crowne Plaza Oteli’nde Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı ve Turkish Daily News CEO’su Nuri Çolakoğlu, Turkish Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kanlı ve turizm temsilcilerinin katılımı ile bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, EXPO 2015 adaylığı ile birlikte İzmir’in uluslararası alandaki popülaritesinin daha da artacağını belirterek, “İZMİR Gazetesi ile birlikte, İzmir’i tanıtıp İzmir’den haber veren, doyurucu içerikli, keyifli bir yayın ortaya çıktı. Aylık, renkli ve tabloit boyuttaki İZMİR gazetemizi hazırlarken amacımız, doğru bir İzmir imajına katkıda bulunmaktı” dedi.

8 sayfadan oluşan ve ilk etapta 10 bin adet basılan İZMİR Gazetesi’nin otellere, uçaklara, kruvaziyerlere dağıtılacağını söyleyen Aziz Kocaoğlu, “Kentteki turizm altyapısını güçlendirme çalışmalarımıza paralel olarak; Adnan Menderes Havaalanı Dış Hatlar Terminali’nin yenilenmesi ve kruvaziyer turizmindeki gelişmelerle de birlikte, İzmir turizminde çok ciddi bir canlılık başladığını söyleyebiliriz. Örneğin kruvaziyer seferlerle kentimize gelen yabancı turistlerin pazardaki payı 2003 yılında hemen hemen sıfır iken, 2006 yılı içinde bu yolla 170 bine yakın turist gelmiştir. Kruvaziyer turizminde 2007 beklentimiz ise en az 200 bin turisttir” dedi.

HEDEF 250 – 300 BİN ADET
“Turizmdeki mevcut potansiyelimizi akılcı bir anlayışla yeniden değerlendirme ve yeni politikalarla yeni stratejiler oluşturma çabalarımız uzun süredir devam ediyor” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu:
“Kentimize gelen yabancı konuklara hem İzmir’in tarihini ve güzelliklerini hem de günceli yansıtabilecek bir yayının eksikliğini her zaman hissettik. Klasik kent rehberi türü yayınlara ilginin giderek azaldığı günümüzde arzuladığımız içerikte ‘okunan ve talep edilen’ bir yayın hazırlayabilmek fikri ise her zaman aklımızın bir köşesinde vardı. Başlangıçta her ay 10 bin adet basılacak yabancı turist ve iş insanlarına dağıtılacak gazetemizde, onların ilgisini çekebilecek haberler, tarihi ve turistik yerlerimize ilişkin ilginç detaylar, kentimizin ekonomik profili, sanayisi ve yatırım olanakları, İzmir’de sosyal ve kültürel yaşam, İzmir mutfağının muhteşem örnekleri, alışveriş merkezleri ve kent haritası yer alacak. Ayrıca İzmir’de ilk kez yayınlanacak böyle bir gazete ile kentimizin EXPO 2015 adaylığı sürecinde yurt dışına yönelik önemli bir tanıtım aracına daha kavuşmuş olacağız.”

Gazetenin dağıtım ağının genişleyeceğine dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, işadamları, turistler, kruvaziyer seferleri, uçak ve oteller ile gazetenin tirajının 250 – 300 binleri bulacağını, sayfa sayısının daha da artarak zenginleşeceğini söyledi.

İZMİR, YENİDEN ÇEKİM MERKEZİ OLACAK

“İzmir’i Türkiye’nin saklanan en iyi sırrı” olarak tanımlayan Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı ve Turkish Daily News CEO’su Nuri Çolakoğlu da “Bu kadar büyük değerleri, tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran şehrin bu kadar dikkatten kaçması ilginç bir durum. Son birkaç yılda yapılan atılımlarla; ulaşım düzenlemesi ile, güzelleşen çevresi ile artacağını umduğum otel kapasitesi ile İzmir’in yeniden çekim merkezi olacağını umuyorum” dedi. İzmir’in sahip olduğu değerlerin duyurulmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile hazırlanan İZMİR Gazetesi’nin önemli bir başlangıç olduğunu söyleyen Çolakoğlu, “İzmir’i anlatacak çok fazla materyal var. Haftada bir bile yayınlanabilecek özellikte. Yabancı turistler, işadamları, bu gazete ile İzmir’de geçireceği süreyi ve imkanları daha iyi kullanacaklar” dedi.

Turkish Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kanlı ise, Turkish Daily News’in 45 yıldır İngilizce günlük yayın yaptığını, internet sitesinin de günlük 800 bin tıklama kapasitesine sahip olduğunu belirterek, İZMİR Gazetesi’nin de Turkish Daily News Gazetesi’nin internet sitesinde yer alacağını söyledi. Gazetenin sayfa sayısının ve içeriğinin her sayısında gelişeceğini belirten Kanlı, gazetenin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

KİMLER KATILDI?
Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı, Turkish Daily News CEO’su Nuri Çolakoğlu, Turkish Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kanlı, Turkish Daily News Gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Alyamaç, Lufthansa Hava Yolları İzmir Genel Müdürü Engin Gürtanyel, Sun Express Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Zana Turizm Ticaret A. Ş. Genel Müdürü Nurdoğan Evliya, Karavan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Baltazzi, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, TÜRSAB İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Yavuz Onur, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Yalçın Ulukaya, İzmir Otelciler ve Pansiyoncular Odası Başkanı Mehmet Gönen.

NELER SÖYLEDİLER?

Sun Express Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say: Uçak seferlerimizde İZMİR Gazetesi’nin dağıtımını yapacağız. EXPO 2015 için de her türlü desteği nasıl verebiliriz diye İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz sürüyor. Her türlü desteği vermeye hazırız.
İzmir Otelciler ve Pansiyoncular Odası Başkanı Mehmet Gönen:
İzmir’in otel kapasitesi daha da artırılmalı. Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile Oteller Sokağı’nda yeni yapılanma yaptık; bu çıtayı daha da yükseltmeliyiz.
İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Yalçın Ulukaya:
Her konuda yardıma, desteğe ve bilgi aktarımına hazırız. İZMİR Gazetesi ile tanıtım atağı olacaktır. İzmir’in markalarından olan Homeros kültürünü de iyi kullanmak çok önemli.
TÜRSAB İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Yavuz Onur:
Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Başta Agora ve Smyrna kazılarında tarihi eserlerin ortaya çıkması, Agora aksının Kadifekale ve amfi tiyatro ile özdeşleşmesi ile daha güzel bir imaj yaratılacaktır.
Zana Turizm Ticaret A. Ş. Genel Müdürü / Arkas Holding Temsilcisi Nurdoğan Evliya:
Güzel bir girişim. MSC Kruvaziyer olarak, yolcularımız İzmir’e inmeden önce, kendilerine gazeteyi dağıtarak bilgilenmelerini istiyoruz. Aylık yerine haftalık olursa daha da iyi olacağını düşünüyorum.
Karavan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Baltazzi:
Costa Gemi Acenteliği olarak, 65 uğrak ve 135 bin yolcu kapasitemiz var. Biz de gemiye yükleyerek gazetenin dağıtımını yapabiliriz. İlk sayısını çok beğendim. Ancak yaya turiste de yönelik olarak, ”nerede ne var”, “İzmir’de ne görülebilir”, “tarihi İzmir” gibi başlıklarla ayrı pratik bilgiler de yer alabilir.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh:
İzmir’in deniz kenti olduğunu unutmak üzereydim ama Belediye Başkanımız sayesinde bunu tekrar hatırlamaya başladım. Bir yerden başlamak gerekiyor. Derginin özellikle zamanlaması çok iyi; EXPO 2015 var önümüzde, ayrıca 2008’de tallshiplerin İzmir’e gelme konusu var. Ayrıca ticari gemiler var, bunların kaptanlarına da bu gazeteden dağıtılmalı. Biz de yazılarımızla gazeteye destek vermeye hazırız.

İzmir’de bu yıl 23’üncüsü yapılacak olan Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları ile ilgili otel rezervasyonlarının yavaş ilerlemesi, kentteki konaklama tesisleri yetkililerini endişelendiriyor. Konaklama tesisleri meslek odaları yetkilileri, rezervasyonların yavaş ilerlemesinin, son hafta talep patlaması ile kendini göstermesi anlamına geldiğini kaydettiler.

İzmir Ticaret Odası Konaklama Tesisleri Meslek Komitesi Başkanı ve Balçova Termal Otel Genel Müdürü Turabi Çelebi, 3,4 ve 5 yıldızlı otellerde toplam 7 bine yakın yatak kapasitesi bulunduğunu belirterek, ”Oyunlara 9 gün kala rezervasyonlarımızda UNIVERSIADE ile ilgili çok önemli bir değişiklik yok. Maalesef yavaş gidiyor” dedi.

Otellerin UNIVERSIADE komitesiyle anlaşmaları bulunduğunu ve rezervasyonların gelecek haftadan itibaren hızla dolmasını beklediklerini de kaydeden Çelebi, şunları söyledi: ”Sanıyorum ki, komitenin organize ettiği rezervasyonlar geldi ancak bize henüz ulaşmadı. Orada bir yavaş ilerleme söz konusu. UNIVERSIADE Komitesi ile anlaşmamızın dışında beklediğimiz yerli ziyaretçiler var. Bunlar İzmir’de aynı zamanda turizmin de yüksek sezonda olduğunu unutmamalı ve hiç vakit kaybetmeden rezervasyonlarını yaptırmalı. Yurtiçinden gelecek olanların önceden rezervasyon alışkanlığı olmadığını biliyoruz. Son anda böyle bir patlama olursa biraz sıkıntı yaratabilecektir.”

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen de esnafın 4 bin yatak kapasitesi ile organizasyon için hazır beklediğini bildirdi. Gönen, az miktarda rezervasyonun otellerine yapıldığını, ancak beklenen büyük çaplı rezervasyonların henüz gelmediğini söyledi.
Mehmet Gönen, bu organizasyonda da üzerlerine düşeni yapmak için aylar öncesinden hazırlıklarını tamamladıklarını bildirdi.

Gönen, ”Talep fazlası olmasını beklemiyorum. Eğer olursa da ev pansiyonculuğu yöntemiyle bu kısa sürede çözülebilir diye düşünüyorum” dedi. Bu tür organizasyonlarda ev pansiyonculuğunun tüm dünyada yaygın olduğuna işaret eden Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Ev pansiyonculuğu ile hem gelir elde edilebilir hem de rezervasyonla ilgili sıkıntı kolayca aşılabilir. Bence belediye bir masa kurmalı ve ev pansiyonculuğu yapabileceklerin başvurularını vakit geçirmeden kabul etmeli.”

 İzmir’deki Tarihi ‘Oteller Sokağı’ Turizm Merkezi Olacak

İzmir’in tarihi bölgelerinden biri olan Basmane Oteller Sokağı esnaf ve belediyenin işbirliği ile 329 milyar lira harcanıp restore edilerek turizme kazandırılacak.

Alt yapısından, binaların dış cephesine kadar çeşitli yenileme çalışmalarının gerçekleştirildiği sokağın açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Oteller Sokağı’nı gözbebeğimiz gibi korumalıyız” dedi.

Açılış törenine Kocaoğlu’nun yanı sıra Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam, Konak Belediyesi Eski Başkanı Erdal İzgi ve İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen de katıldı.
2004 yılı mart ayında başlayan projenin yapımında Konak Belediyesi’ne destek veren İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen törende yaptığı konuşmada, Oteller Sokağı’nın butik otellerin yer aldığı bir bölge olması için çalışacaklarını söyledi. Birlik Başkanı Mehmet Ali Susam, kurumların yaptığı işbirliğiyle sinerji oluşturulduğunu belirterek “Efes ve Etap Otelleri’nin kapalı olduğu bir ortamda kentteki otel ihtiyacına yanıt vermek için farklı bir çalışma yapıldı. Otellerin dış cephelerindeki değişim, içinde de olacaktır” diye konuştu.
Başkan Tunçağ, Oteller Sokağı’ndaki yapıların 18. yüzyıldan kalma olduğunu belirterek, “İzmir’deki ticaretin gelişmesiyle birlikte konaklar, otellere dönüştü. Sadık Bey Oteli, yıllar önce Uşakizade Konağı’ydı. Buradaki Emniyet Oteli’nde Atatürk kaldı. Bu sokağın turizme kazandırılmasını sağlayacağız. Bunun için kredi bulacağız ya da farklı seçeneklerden yararlanacağız. Güvenlik için sokağa 5 adet kamera koyduk. Teknik alt yapı, elektrik kablolarını yeraltına alınması, aydınlatma, yol kaplaması, bina ön cepherinin düzenlenmesi, çiçeklendirme için 129 milyar lira harcadık. Ancak, esnaf sokakta yaptığı çalışmalar için 200 milyar lira harcadı” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise törende şunları söyledi: “Oteller Sokağı’nda bir kıvılcım başladı. Ben de 1968’de İzmir’e geldiğimde bir gece buradaki otellerin birinde kaldım. Apartman furyasında bu tarihi değerlerimizi yitirdik. Bunları korumalıyız. Tasarruf yapmamız gerekiyor, öncelikli projelerimiz var. Ancak, bu olmazsa olmaz görevlerimizi de yerine getirmeliyiz. Agora’yı günışığına çıkarmalı, Agora ile İkiçeşmelik Caddesini birleştirmeliyiz. Kemeraltı’nda yerli ve yabancı turistler alışveriş yapmalı. Oteller Sokağı’nda butik oteller olmalı. Bu değerlere gözümüzün bebeği gibi korumalı ve taviz vermemeliyiz. Otellerin dışında yapılan dekorasyon, içinde de olacaktır. Aynı şekilde Kemeraltı’yla ilgili de çalışmamız var. 15 gün sonra esnaf ile toplantı yapacağız. Kemeraltı’nı da şiir gibi, çiçek gibi yapmak istiyoruz.”

30.9.2004

Basmane’deki Bölge Tarihi Dokusuna Uygun Olarak Düzenlenecek

Önümüzdeki günlerde açılacak ihale kapsamında sokağın altyapısı yenilenerek çağdaş bir görünüme kavuşturulacak. Proje ile turist sayısının artırılması hedefleniyor

ERTAN GÜRCANER (İZMİR / MERKEZ)

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir’in turizm bakımından büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Ortak hedefimiz, İzmir’i milyonlarca turistin geleceği

bir kent yapmak” dedi. Piriştina ve Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, Basmane Semti’ndeki Oteller Sokağı’nda devam eden düzenleme çalışmalarını denetledi. İmperyal Otel önünde gazetecilere açıklama yapan Piriştina, başta belediyeler olmak üzere meslek odaları, sivil kuruluşları ve üniversitelerin ortak hedefinin, İzmir’i bir turizm kenti yapmak olduğunu söyledi.

İzmir’in inanç ve sağlık turizmi bakımından da çok önemli potansiyele sahip bulunduğunu belirten Piriştina, şunları söyledi: “Turizm kenti olabilmek için öncelikle o kentin altyapı problemlerini çözmek gerekiyordu. Altyapıda bugün gelinen nokta itibariyle önemli bir aşama kaydettik. Bu kentin gelecekteki vizyonuna ilişkin olarak bu kent turizm ve kongreler şehri olmalı dedik. jeotermal ve doğal zenginlikleriyle hem turizm açısından hem de yeni açılan hastaneleriyle sağlık merkezi olabilecek bir kentiz. İnanç turizmi açısından da büyük zenginliklere sahibiz. Günümüzde turizm denince tartışmasız ilk akla gelen sektör otelcilik sektörüdür. Bu tarihi oteller sokağımıza, altyapı sorununu çözüp, tarihi dokusunu da koruyarak çağdaş bir görünüm kazandırmayı amaçlıyoruz.”

Fuar ve kongre şehri

İzmir’i turizm kentinin yanı sıra fuarlar ve kongreler şehri de yapmak istediklerini belirten Piriştina şunları söyledi: “İhtisas fuarları Kültürpark’ta toplam 9 bin metrekarelik alana sığmadığı için 24 bin metrekarelik yeni fuar alanının inşaatına başladık. Eğer bu düzenlemeleri yapmasaydık bu fuarlar elimizden kaçıp başka illere hatta başka ülkelere gidecekti. Nisan ayında mermercilik, ardından ayakkabı ve daha sonra mobilya fuarını başarıyla bu yeni alanda gerçekleştirmeyi umut diyoruz.”

Piriştina, Atatürk’ün İstiklal Otel’de birkaç gün kalmasının, Oteller Sokağı’nın özelliklerinden biri olduğunu da kaydetti.

İzgi de projeyi iki gün sonra ihaleye çıkaracaklarını belirterek, “Altyapısı, zemin düzenlenmesi, otellerin bakım ve onarımı da dahil 90 gün içerisinde tamamlayarak turizm sezonuna yetiştireceğiz” dedi. İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen ise Basmane bölgesinin sosyal ve aktif hale getirilmesini talep ettiklerini belirtti. Piriştina ve beraberindekiler, daha sonra sokaktaki oteller ve İstiklal Otel ile Şifa Hastanesi’nin bodrum katındaki tüneli inceleyerek, restore edilen tarihi kafeteryayı da gezdi. Bölgeye yaptığı katkılardan ötürü Oda Başkanı Gönen Piriştina’ya, Şifa Hastanesi Başhekimi Mehmet Akdoğan da İzgi’ye teşekkür plaketi verdi.

Neler olacak?

*Altınpark Caddesi ile Çorapkapı Camii’nden başlayıp, PTT Merkez Müdürlüğü yanından Fevzipaşa Bulvarı’na kavuşan Oteller Sokağı, Kemeraltı-Agora eksenine yakınlığı nedeniyle de bünyesinde tarihi eser niteliğindeki binaları barındırıyor.

*İzmir’in ilk yerleşim yerlerinden olan sokağın, altyapısının gözden geçirilmesi, ulaşımın tekrar düzenlenmesi, yol profilindeki mevcut malzemenin yerine kentsel tarihi dokuyla uyumlu malzemeler kullanılarak daha çağdaş bir görünüme kavuşması amacıyla projelendirildiği bildirildi.

Ayak basmadık yer bırakmadım

Başkan Piriştina, Kısıkköy Ağaç ve Metal İşleri Sanayi Sitesi’ndeki 1100 esnafa verdiği sözü tutarak yağmur suyu kanalı müjdesi verdi. Sanayi sitesinde AKS 110’un da bulunacağı bir itfaiye birimi kuracaklarını belirten Piriştina, ayrıca yağmur suyu kanallarının inşaatına en kısa sürede başlayacaklarını söyledi.

Başkan Piriştina dün de Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ne giderek işyeri sahipleri ve oda yönetimi ile sohbet etti. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, siteye giriş yolunun son zamanlarda artan trafik yoğunluğunu kaldıramaz hale geldiğini hatırlatarak, Piriştina’dan yolun asfaltlanarak kavşak düzenlemesinin yapılmasını istedi.

Sitedeki esnafın ‘hiç sanayi sitesine uğramadı, seçim zamanı geliyor’ şeklindeki eleştirilerini yanıtlayan Piriştina, Piriştina “Göreve geldiğim günden bu yana İzmir’de ayak basmadık yer bırakmadım” dedi.

Belediye Belgeli Otelciler kiralarının ötelenmesini istiyor

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, ”Belediye Belgeli Otel İşleten esnafın yüreğine bir nebze olsa da su serpecek özel bir çalışma yapılması,ülke ekonomimizin lokomotif sektörü şehir otelleri açısından çok önemli” dedi.

Gönen, yazılı açıklamasında, dünyada salgın hale gelen ve ülkemizde de görülen öldürücü Koronavirüsü salgını dünya ekonomisini vede özellikle Küçük Ölçekli İşletme Esnafını oldukça zorladığını, bu bağlamda etkisini arttırarak sürdüren koronavirüsünden etkilenen sektörler arasında konaklama sektörünün etkilendiğini ifade etti.

”Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan (Covid-19) İstikrar Kalkanı Önlem Paketi için teşekkür ederiz” ifadelerini kullanan Gönen, şunları kaydetti:

”Fakat her geçen gün artan salgının getirdiği ekonomik sonuçlardan en fazla şehir otelleri özelilkle de (kiracı olan otel işletme sahipleri) üyelerimizi finansal olarak etkilemektedir. Bu sebeple aşağıdaki önerilerimizi de göz önüne alarak;Belediye Belgeli Otel İşleten esnafın yüreğine bir nebze olsa da su serpecek özel bir çalışma yapılması,ülke ekonomimizin lokomotif sektörü şehir otelleri açısından çok önemlidir.

Esnaf sanatkârların korona tedbirlerinden olumsuz etkilendiği ortada. Ancak sermayesi sınırlı olan esnaf ve sanatkârlarımız büyük işletmelerin dayanma gücüne sahip değil.Küçük işletmeler olarak beklentilerimizi destek paketine ilişkin yapılacak düzenlemelerle ilgili isteklerimiz toplumuzun çimentosu olan esnaf ve sanatkarlar için aşağıdaki gibi dir.Esnaf kesimi için planlanacak önlemler de korona ile mücadelenin bir parçası olarak düşünülmeli.

Nakit akışı bozulan Küçük Ölçekli İşletme Esnafı’nın banka borçları 3 ay süreyle erteleme sağlandı .Devlet bankalarının yanında özel bankalarında erteleme yapmalı.

Otellerimizin en önemli maliyet kaleminin başında personel maliyetidir.Çalışanın korunması ve yetişmiş insan gücünü kaybetmemek ve personellerimizi korumak amacıyla 6 ay istihdam desteği sağlanmalı.

Küçük Ölçekli İşletme Esnafı’na özel,SGK ve Vergilerin 3 ay ertelenmesi değil,6 ay muaf olması gerekir.Belediye Belgeli oteller iş yapamadığı için Mart ve Nisan ‘da ödenecek SGK Vergi ve Stopajlar da dahil edilmeli.

En önemlilerinden sorunlarımızdan biride Kiracı olarak çalışan esnafımızın kiralarının ötelenmesidir.Bu konuda öteleme bizim için olmassa olmazımızdır. Turizm Ajans Payı Vergisi yılsonuna kadar alınmamalı. Ayrıca, sıfır faizli kredi olanağı sağlanmalı.”

Haber Link : https://www.turizmnews.com/belediye-belgeli-otelciler-kiralarinin-otelenmesini-istiyor/18574/

İzmir’de konaklama sektöründen “istihdam desteği” talebi

İZMİR (AA) – İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zarar gören konaklama sektöründeki çalışanın korunması için istihdam desteği talebinde bulundu.

Gönen, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı destek paketinin tüm sektörler açısından büyük önem taşıdığını, ülke ekonomisinin lokomotif sektörü olan şehir otelleri için de ek önlemler gerektiğini kaydetti.

Nakit akışı bozulan küçük ölçekli işletme esnafının banka borçlarının 3 ay süreyle ertelendiğini hatırlatan Gönen, devlet bankalarının yanı sıra tüm özel bankaların da ertelemeye gitmesini istedi.

Gönen, otellerin en önemli maliyet kaleminin başında personel giderlerinin geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çalışanın korunması, yetişmiş insan gücünü kaybetmemek ve personeli korumak amacıyla 6 ay istihdam desteği sağlanmalıdır. Küçük ölçekli işletme esnafının, SGK ve vergilerinden 6 ay muaf tutulması gerekir. En önemli sorunlarımızdan biri de kiracı olarak çalışan esnafımızın kiralarının ötelenmesidir. Sıfır faizli kredilere acil ihtiyacımız vardır.”

Üyelerinin otel, pansiyon, rezidans, yurt ve apartlarında hijyen kurallarının eksiksiz yerine getirildiğine ve dezenfeksiyon işlemlerinin devam ettiğine işaret eden Gönen, “Bu aralar birbirimize sarılamıyoruz belki ama hayata olan bağlılığımıza sımsıkı sarılalım.” ifadelerini kullandı.

Haber Link : https://www.memleket.com.tr/izmirde-konaklama-sektorunden-istihdam-destegi-talebi-2053153h.htm

İzmir’de konaklama sektöründen “istihdam desteği” talebi

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zarar gören konaklama sektöründeki çalışanın korunması için istihdam desteği talebinde bulundu. Gönen, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı destek paketinin tüm sektörler açısından büyük önem taşıdığını, ülke ekonomisinin lokomotif sektörü olan şehir otelleri için de ek önlemler gerektiğini kaydetti.Nakit akışı bozulan küçük ölçekli işletme esnafının banka borçlarının 3 ay süreyle ertelendiğini hatırlatan Gönen, devlet bankalarının yanı sıra tüm özel bankaların da ertelemeye gitmesini istedi. Gönen, otellerin en önemli maliyet kaleminin başında personel giderlerinin geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:”Çalışanın korunması, yetişmiş insan gücünü kaybetmemek ve personeli korumak amacıyla 6 ay istihdam desteği sağlanmalıdır. Küçük ölçekli işletme esnafının, SGK ve vergilerinden 6 ay muaf tutulması gerekir. En önemli sorunlarımızdan biri de kiracı olarak çalışan esnafımızın kiralarının ötelenmesidir. Sıfır faizli kredilere acil ihtiyacımız vardır.”Üyelerinin otel, pansiyon, rezidans, yurt ve apartlarında hijyen kurallarının eksiksiz yerine getirildiğine ve dezenfeksiyon işlemlerinin devam ettiğine işaret eden Gönen, “Bu aralar birbirimize sarılamıyoruz belki ama hayata olan bağlılığımıza sımsıkı sarılalım.” ifadelerini kullandı. (AA)

Haber Link : http://www.egedesonsoz.com/haber/Izmir-de-konaklama-sektorunden-istihdam-destegi-talebi/1031729

İzmir Otelciler Odası ‘coronaya’ hazır

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran korona virüsünün Türkiye‘ye sıçramasının ardından otellerde alınacak sektörel önlemler ve eylem planlarından bahseden İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, ‘Dezenfekte konusunda belediyelerden katkı bekliyoruz’ dedi. Gönen, “Salgına karşı kent genelinde ortak kullanım alanı olan odamıza kayıtlı oteller, pansiyonlar, yurtlar ve hosteller ilaçla dezenfekte edilirken, katlara, girişlere el dezenfektan makineleri yerleştirilmeye başlandı. Buradaki asıl amacımız bakteri ve virüsün ortamdan uzaklaştırılması, azaltılması veya öldürülmesi” açıklamalarında bulundu

‘VİRÜS BİZDEN GÜÇLÜ DEĞİL’
Rutin olarak otellerin ilaçlandığını ve denetimlerinin yapıldığını belirten Gönen, ‘Kalabalık yerlere girmeyin’ uyarıları nedeniyle iç turizmde büyük bir durulma olduğunu ve rezervasyonların iptal edildiğini söyledi. Otel çalışanlarına hijyen eğitimleri verilerek bilinçlendirmeye katkı sağlandığının altını çizen Gönen, “Panik yapmak doğru değil. Virüs bizden güçlü değil. Panik yapmadan bol dezenfektan ile işletmelerimizden ve kendimizden uzaklaştıracağız. Yurt dışına alınan tur biletleri ileri bir tarihe alınmalı, otellerimiz dezenfekte edilmeli ve rutin ilaçlamalar çoğalmalı, öpüşmekten, tokalaşmaktan kaçınılmalı, bilgilendime levhaları asılmalı, eğitim verilmeli halk bilinçlenmeli ve panik yapılmamalı” diye konuştu.

Haber Link : https://www.egetelgraf.com/izmir-otelciler-odasi-coronaya-hazir/

Basmane’de oteller boşaldı

TÜRKİYE’nin yurt dışına geçmek isteyen göçmenlere “açık kapı” politikası uygulamasının ardından deniz ve kara sınırlarından başlayan göçmen akını sürüyor. İzmir’in Konak ilçesine bağlı Basmane semtindeki ucuz otellerde konaklayan göçmenlerin Yunanistan’a gitme umuduyla Edirne’deki kara sınır kapılarına veya denizdeki düzensiz geçiş noktalarına geçmesiyle semtteki otellerin doluluk oranında düşüş oldu.Türkiye’nin Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlere “açık kapı” politikası uygulama kararı almasının ardından hem Edirne’deki kara sınır kapılarına hem de Ege Denizi’ne başlayan göçmen akını sürüyor. İzmir’in Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde de göçmenler, Yunanistan’a geçmek için semtte uygun ücretlerle konakladıkları otelleri terk ediyor. Suriye’nin yanı sıra Asya ve Afrika’dan gelen göçmenlerin yurt dışına geçme hayali, bölgedeki otellerin doluluk oranının da düşmesine neden oldu. İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, semtteki otellerin boşalmasının, otelciler için yaza hazırlık yapma adına fırsat olduğunu belirtti. Gönen, “Yurt dışına geçiş konusunda izin çıkmasının sonrasında buradaki otellerimizde konaklayan göçmenler ayrılmaya başladı. Bunu işletmeci arkadaşlarımız için getireceği ekonomik zorluk bir yana bir de fırsat olarak görmek gerekiyor. Otellerimiz yaz sezonuna hazırlık yapmak için bunu fırsat olarak görecekler, semt de biraz nefes almış olacak. Oldukça gürültülü ve karışık bir ortam vardı, bu da bertaraf olmuş olacak” dedi.’OTELLERDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 10’Oteller Sokağı’nın bulunduğu Hurşidiye Mahallesi’nin muhtarı Enis İpek de otellerdeki doluluk oranının yüzde 10’lara düştüğünü söyledi. İpek, “Önceden burada adım atılacak yer bulunamazdı ancak son dönemde bir rahatlama söz konusu oldu. Hiç göçmen yok diyemeyiz ancak büyük bir bölümü, otelleri terk etti” diye konuştu.

Basmane’de uzun yıllardır çay ocağı işleten Hasan Şahin, semtin önceden çok daha fazla göçmene ev sahipliği yaptığını ancak Türkiye’nin “açık kapı” politikasının ardından sayının gittikçe düştüğünü belirterek, “Bunu sattığım çaydan da anlayabiliyorum. Burada yalnızca Suriyeli değil, Afrika ve Asya’dan gelen göçmenler de var. Genelde fazla kalmıyorlar, gelip, biraz konaklayıp gidiyorlar” dedi.Semtte otel işleten Serkan Bala ise “50 odalı otelim normalde sürekli dolu olurdu. Ancak şu an sadece 15 oda dolu. O odalarda kalanların da hepsi Türk. Normalde ülkemize gelen göçmenler nedeniyle otellerimizde yer bulmak meseleydi. Daha önceden çok yoğunluk vardı. Son olaylardan sonra yüzde 80 azalma söz konusu. Otelimizde Afganistan, Orta Afrika ve Suriye uyruklu göçmenler vardı. Genelde ne kadar kaldıkları belli olmuyordu. Kimi göçmenler uzun süre kalırken kimileri ise 2- 3 gün kalıp, gidiyordu” diye konuştu. Kaynak: Basmane’de oteller boşaldı

Haber Link : https://www.bolgegundem.com/basmanede-oteller-bosaldi-1237208h.htm

Otel esnafından ‘konaklama vergisi’ açıklaması

İzmir Otel Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, üyeleriyle birlikte yaptığı açıklamada yeni konaklama vergisi ile belediye belgeli ve aile işletmesi tarzındaki otellerin kepenk kapatmaya kadar gideceğini savunarak, “Bizi turistik otellerle karıştırmasınlar. Biz de vergi verelim. Ama bu bedel çok yüksek” dedi.

İzmir Otel Pansiyon Esnaf Odası üyeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen konaklama vergisi ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye’de ve İzmir’de otellerin önemli bir kısmının belediye belgeli ve aile işletmesi tarzında otellerden oluştuğunu ifade eden İzmir Otel Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulduğunu belirtti. Ajansın kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren turizm payı alınması uygulamasına başlanılacağını dile getiren Gönen, şöyle konuştu:

“Belediye belgeli otelcilerin zaten zor ayakta durduğu bu dönemde şahıs işletmesi küçük esnaf vergi ile kepenk kapatmaya gidecek. Bu vergi, otelcilerin üzerine ve vatandaşa bir yük daha getirmek olup, iç turizm hareketliliğini de düşürecektir. Konaklama işletmecilerinin de 1 Ekim itibariyle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na binde 7,5 oranında turizm payı ödemeye başladığını dönemde, kar noktasında sıkıntı yaşayan, rakip ülkelerle diğer maliyetleri kıyasladığınızda çok da yüksek boyutlarda gideri olan sektör işletmecilerinin neredeyse yaşayamaz noktaya gelmesine neden olacaktır. Belirlenen fiyatlar, turizmin gelişmesinin önünde büyük bir engeldir. Kişi başı fiyat artışı 1 TL’yi geçmemeli. Devlet bu vergiyi konaklama fiyatı üzerinden, oransal olarak belirlemeli. Vergi maktu değil, nispi olmalı ve bu oran yüzde 1’i geçmemeli. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasına ilişkin yasa kapsamında turizm sektöründe ciro üzerinden binde 7,5 pay alınmaya başlanması, akabinde de konaklama vergisi gelince sektörde moraller haklı olarak bozuldu. Zira iki kalemde de talep edilen vergi oranları yüksek. Bu vergi halka dönük bir vergidir. Biz esnafız. Devletin görevi bizi korumak olmalı. Biz fiyatlarımıza 6 ile 9 lira arasında zam yapmak zorunda kalacağız. Bizi turistik otellerle karıştırmasınlar. Biz de vergi verelim. Ama bu bedel çok yüksek.”

‘TURİZM GELİRİ OLUMSUZ ETKİLENECEK’

Konaklama vergisinin, konaklama tesisinin türü esas alınarak, tesisin türüne göre ve kişi başına gecelik olarak hesaplanacağını söyleyen Mehmet Gönen, kişi başına gecelik konaklama vergisinin 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 TL, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 TL, 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler için 6 TL, butik oteller ve özel konaklama tesisleri için 18 TL olarak belirlendiğini açıkladı. 12 yaşından küçük çocuklara verilen geceleme hizmetlerinin bu vergiden istisna olacağını belirten Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Döviz girdisiyle cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayan, istihdam sağlayan, ekonominin çarklarını yağlayan sektöre yeni yükler bindirilmemesi gerektiği ortadadır. Yasa teklifinin sektörün görüş, öneri ve talepleri doğrultusunda yeniden ele alınmasını istiyoruz. Turizm sektörü başarılı olduğu dönemde engeller konulmamalıdır. Sektör, üst üste bindirilen yüklerin altından kalkamaz hale getirilmemelidir. İç pazar iyice küçülecek. Vergisi, sigortası, elektriği, suyu zaten yıkım. İstihdam sağlıyoruz. Zaten büyük paralar kazanmıyoruz. Kıdem tazminatlarını nasıl ödeyeceğiz? Çok zorlaşıyor. Zaten insanların alım gücü daraldı ve konaklayacak, tatil yapacak boyutlarda kazanmıyorlar. İç turizmin gelişimi için her şeyi yaptığımız bu durumda, her türlü vergi turizme zarar verecektir. Bu sadece yabancı misafirleri değil, otellerdeki yerli misafiri de azaltma riski oluşturacak, sadece işletmelerin gelirini değil, Türkiye’nin turizm gelirini de olumsuz etkileyecektir.”

Önlerinde 5 aya yakın hiç iş yapmayacakları bir dönem olduğunu anlatan Gönen, teşvik beklerken vergiler gelmesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Vergilerin vatandaşı zor duruma soktuğunu belirten Gönen, “Turizmciler yazın durumu idare etse de kış sezonunda büyük zarar eder. Turizm bakanımızın sektörün içinde bulunduğu durumu gayet iyi bildiğini düşünerek, bu konuda konaklama sektörü lehine hareket edeceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Haber Link : https://www.dha.com.tr/yurt/otel-esnafindan-konaklama-vergisi-aciklamasi/haber-1735763

Kapılar açıldı! Basmane’de oteller boşaldı

Türkiye’nin Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlere ‘açık kapı’ politikası uygulama kararı almasının ardından hem Edirne’deki kara sınır kapılarına hem de Ege Denizi’ne başlayan göçmen akını sürüyor. İzmir’in Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde de göçmenler, Yunanistan’a geçmek için semtte uygun ücretlerle konakladıkları otelleri terk ediyor. Suriye’nin yanı sıra Asya ve Afrika’dan gelen göçmenlerin yurt dışına geçme hayali, bölgedeki otellerin doluluk oranının da düşmesine neden oldu. İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, semtteki otellerin boşalmasının, otelciler için yaza hazırlık yapma adına fırsat olduğunu belirtti. Gönen, “Yurt dışına geçiş konusunda izin çıkmasının sonrasında buradaki otellerimizde konaklayan göçmenler ayrılmaya başladı. Bunu işletmeci arkadaşlarımız için getireceği ekonomik zorluk bir yana bir de fırsat olarak görmek gerekiyor. Otellerimiz yaz sezonuna hazırlık yapmak için bunu fırsat olarak görecekler, semt de biraz nefes almış olacak. Oldukça gürültülü ve karışık bir ortam vardı, bu da bertaraf olmuş olacak” dedi.

‘OTELLERDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 10’
Oteller Sokağı’nın bulunduğu Hurşidiye Mahallesi’nin muhtarı Enis İpek de otellerdeki doluluk oranının yüzde 10’lara düştüğünü söyledi. İpek, “Önceden burada adım atılacak yer bulunamazdı ancak son dönemde bir rahatlama söz konusu oldu. Hiç göçmen yok diyemeyiz ancak büyük bir bölümü, otelleri terk etti” diye konuştu.

Basmane’de uzun yıllardır çay ocağı işleten Hasan Şahin, semtin önceden çok daha fazla göçmene ev sahipliği yaptığını ancak Türkiye’nin ‘açık kapı’ politikasının ardından sayının gittikçe düştüğünü belirterek, “Bunu sattığım çaydan da anlayabiliyorum. Burada yalnızca Suriyeli değil, Afrika ve Asya’dan gelen göçmenler de var. Genelde fazla kalmıyorlar, gelip, biraz konaklayıp gidiyorlar” dedi.

Semtte otel işleten Serkan Bala ise “50 odalı otelim normalde sürekli dolu olurdu. Ancak şu an sadece 15 oda dolu. O odalarda kalanların da hepsi Türk. Normalde ülkemize gelen göçmenler nedeniyle otellerimizde yer bulmak meseleydi. Daha önceden çok yoğunluk vardı. Son olaylardan sonra yüzde 80 azalma söz konusu. Otelimizde Afganistan, Orta Afrika ve Suriye uyruklu göçmenler vardı. Genelde ne kadar kaldıkları belli olmuyordu. Kimi göçmenler uzun süre kalırken kimileri ise 2- 3 gün kalıp, gidiyordu” diye konuştu.

DHA

Haber Link : https://www.gundemebakis.com/guncel/kapilar-acildi-basmanede-oteller-bosaldi-h48927.html

Bayram dayanışmasıyla otellere borçlar kapatıldı

ÜLKELERINDEKI iç savaş nedeniyle Avrupa’ya kaçışın yollarını arayan Suriyeliler ile iş umuduyla sınırları aşıp İzmir’e gelen çok sayıda Afgan, Sudanlı ya da Afrikalı, bayram sevincini buruk yaşadı. Göç mağduru oldukları için uzun süredir ucuz otellerde kalanlar, kağıt ve atık toplayarak geçimini sağlamaya çalışsa da otellere olan borçlarını ödeyemiyor. ‘İzmir Gönüllüleri’ adıyla sosyal medyada bir araya gelen hayırseverler, yardımlaşma ve dayanışma zamanı olarak bilinen bayram öncesi bu ailelere destek oldu. Çocuklara ise çikolata ve şeker dağıtıldı. Ramazan Bayramı nedeniyle Oteller Sokağı’nda kalan ihtiyaç sahibi ailelere hediyeler verdiklerini anlatan İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, hayırseverlerden gelen destekleri adil paylaştırdıklarını dile getirdi.

Haber Link : https://www.sabah.com.tr/egeli/2020/05/27/bayram-dayanismasiyla-otellere-borclar-kapatildi

Doğalgaza geçen esnafa destek

İzmir Doğalgaz Genel Müdürü Ahmet Yetik, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş ile İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen bir araya geldi. Protokol imzaladı. İmzalanan protokolle, kayıtlı esnaf sanatkârlara başta güvence bedeli olmak üzere, abonelik ve güvence bedeli ödemeleri, doğalgaza geçişte destek sağlanması gibi çeşitli konularda kolaylıklar sağlandı.

25 ilçeye ulaştı

Genel Müdür Yetik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gelişen şartlara uygun olarak küçük işletmelerin desteklenmesi gerektiğine inandığını belirtti, şunları söyledi: “2005 yılından bu yana lisans alanımız içinde sürdürdüğümüz yatırımlarla sorumlu olduğumuz 25 ilçede doğalgazı hızla yaygınlaştırdık. Doğalgaz sadece konutlarda değil, sahip olduğu özelliklerle büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerde üretimin yanı sıra ısınma ve sıcak su ihtiyaçlarının karşılanmasında çok önemli ekonomik ve konfora dayalı avantajlar sağlıyor. Günümüz itibariyle lisans alanımız içinde her sektörden çok sayıda esnafımız doğalgaz kullanıyor ve sağladığı avantajlardan duydukları memnuniyeti ifade ediyorlar. Değerli başkanlarımızla imzaladığımız bu protokolün odalara kayıtlı esnaflarımıza önemli katkılar sağlayacağına ve çok sayıda esnafımızın doğalgaza geçeceğine inanıyorum.”

Taksit ve indirim

Yapılan protokolle sağlanan avantajlar da şu açıklandı: Güvence bedelinde ilgili mevzuata göre hesaplama yönteminde çıkan bedel üzerinden yüzde altmışa kadar varan indirim. Abonelik bedeli peşin veya kredi kartına 12 taksit, güvence bedeli peşin fiyatına ya da kredi kartına 6 taksitte ödenebilecek. Güvence Bedeli ödemeleri nakit yerine banka teminat mektubu aracılığıyla yapılabilecek. Sağlanan tüm bu koşullar 31.12.2019 tarihine kadar geçerli olacak.

Haber Link : https://www.haberekspres.com.tr/izmir/dogalgaza-gecen-esnafa-destek-h130312.html

İzmir’in Oteller Sokağı’nda bayram dayanışması

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Avrupa’ya kaçışın yollarını arayan Suriyeliler ile iş umuduyla sınırları aşan çok sayıda Afgan, Sudanlı ya da Afrikalı, bayram sevincini buruk yaşıyor. Göç mağduru oldukları için uzun süredir ucuz otellerde kalanlar, kağıt ve atık toplayarak geçimini sağlamaya çalışsa da otellere olan borçlarını ödeyemiyor. ‘İzmir Gönüllüleri’ adıyla sosyal medyada bir araya gelen hayırseverler, yardımlaşma ve dayanışma zamanı olarak bilinen bayram öncesi bu ailelere destek oldu. Çocuklara ise çikolata ve şeker dağıtıldı.

‘ADİL DAĞITIYORUZ’

Ramazan Bayramı nedeniyle Oteller Sokağı’nda kalan ihtiyaç sahibi ailelere hediyeler verdiklerini anlatan İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, hayırseverlerden gelen destekleri adil paylaştırdıklarını dile getirdi. Basmane’de ‘ev pansiyonculuğu’ ile hizmet verilen çok sayıda işletme olduğunu hatırlatan Gönen, “Bu pansiyonlarda kalan yabancı uyruklu ve Türk vatandaşlar var. Onların da durumları oldukça kötü. Biz Ramazan Bayramı nedeniyle birçok şirketten aldığımız hediyeleri bu ailelere dağıtıyoruz. Maddi yardımda bulunanlar var. Onların da belgelerini alarak paylaştırıyoruz. Bankada 3 hesap açıldı. Bu hesaplara gelen yardımları doğru şekilde yerine ulaştırıyoruz” dedi.

‘OTELLER ARASINDA DAYANIŞMA VAR’

Ramazan Bayramı’nın dostluk ve paylaşım anlamına geldiğini kaydeden Gönen, oteller olarak ihtiyaç sahiplerine ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi. Yerel yönetimlerden de yardımlar aldıklarını kaydeden Gönen, şöyle devam etti:

“Oteller arasında dayanışma var. Bazen para bazen de gıda yardımları ihtiyaç sahiplerine gidiyor. Anafartalar Caddesi üzerinde çocuklu ailelerin sayısı çok. Ağırlıklı olarak Sudanlı ve Afrikalı ailelerin 4-5 çocukları var. Koronavirüs salgını nedeniyle bazı yerlerde karantina uygulandı. İçeride kalanların yiyecek ihtiyacı karşılandı. Hayırseverlerin desteğiyle tavuklu pilav dağıttık. Karantina bitti, bir sıkıntı yok. Otelde kalıp seyyar satıcılık yapanlar var. İhtiyaç sahiplerine bakliyat yardımı yapıyoruz. Sosyal medyada paylaşarak kurumların desteğini alıyoruz. Zekat parasını verenler oldu. Biz de onları en iyi yerlerde değerlendiriyoruz. Bu beni çok mutlu etti. Bu güven çok güzel bir his. Allah herkesten razı olsun.”

SAATLİK İŞLERDE ÇALIŞIYORLAR

Basmane’de otel işletmeciliği yapan Ethem Arslan da Oteller Sokağı’nın Somalıların ardından Suriyeliler ve Afrikalıların gelmesiyle ‘göçmen yuvası’ olduğunu anlattı. Arslan, “Bu insanların hepsi gariban. Mülteci olarak gelip Avrupa’ya gitmek istediler. Benim otelimde yerli göçmenler var. Çoluğundan çocuğundan ayrılıp otellerde kalanlar var. Hiçbirinin evi, damı yok. Otel parasını ödeyemeyenler var. Bir kısmını biz cebimizden karşılıyoruz. Borçları var, ailelerinden kopup gelmişler. Birkaç saatlik işlerde çalışıyorlar. Onların hayır dualarını alıyoruz. Fitre ve zekat vermek isteyenler borcu olan bu insanlara yardım edebilir. İçlerinde hem Türk hem yabancı mağdur göçmenler var. Koronavirüs nedeniyle seyahat belgesi alamıyorlar. Türkiye’nin her yerinden göçmen var” dedi.

‘BAYRAM KURTULUŞ GİBİ OLACAK’

Gine’den gelen İbrahim Turey (24) de 6 ay önce Türkiye’ye ulaştığını belirterek, ​”Ramazan çok zordu. Koronavirüs nedeniyle dışarı çıkamadık. Bizim otelde test sonuçları pozitif çıkanlar olduğu için 14 gün karantinada kaldık. Yemek zordu, her şey zor. Ramazan Bayramı bizim için kurtuluş gibi olacak. İlk kez memleketimden uzak böyle bir Ramazan ayı yaşadım. Geçen aralık ayında çalışmak için geldim. Ama şu an iş yok. Benim memleketimde geçim daha zor. Bu yüzden Türkiye’yi tercih ettik” diye konuştu.

DHA

Haber Link : https://www.izgazete.net/genel/izmir-in-oteller-sokagi-nda-bayram-dayanismasi-h47864.html

Oteller Sokağı’nda bayram dayanışması

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Avrupa’ya kaçışın yollarını arayan Suriyeliler ile iş umuduyla sınırları aşan çok sayıda Afgan, Sudanlı ya da Afrikalı, bayram sevincini buruk yaşıyor. Göç mağduru oldukları için uzun süredir ucuz otellerde kalanlar, kağıt ve atık toplayarak geçimini sağlamaya çalışsa da otellere olan borçlarını ödeyemiyor. ‘İzmir Gönüllüleri’ adıyla sosyal medyada bir araya gelen hayırseverler, yardımlaşma ve dayanışma zamanı olarak bilinen bayram öncesi bu ailelere destek oldu. Çocuklara ise çikolata ve şeker dağıtıldı.

“Adil dağıtıyoruz”
Ramazan Bayramı nedeniyle Oteller Sokağı’nda kalan ihtiyaç sahibi ailelere hediyeler verdiklerini anlatan İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, hayırseverlerden gelen destekleri adil paylaştırdıklarını dile getirdi. Basmane’de ‘ev pansiyonculuğu’ ile hizmet verilen çok sayıda işletme olduğunu hatırlatan Gönen, “Bu pansiyonlarda kalan yabancı uyruklu ve Türk vatandaşlar var. Onların da durumları oldukça kötü. Biz Ramazan Bayramı nedeniyle birçok şirketten aldığımız hediyeleri bu ailelere dağıtıyoruz. Maddi yardımda bulunanlar var. Onların da belgelerini alarak paylaştırıyoruz. Bankada 3 hesap açıldı. Bu hesaplara gelen yardımları doğru şekilde yerine ulaştırıyoruz” dedi.

“Oteller arasında dayanışma var”
Ramazan Bayramı’nın dostluk ve paylaşım anlamına geldiğini kaydeden Gönen, oteller olarak ihtiyaç sahiplerine ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi. Yerel yönetimlerden de yardımlar aldıklarını kaydeden Gönen, şöyle devam etti: “Oteller arasında dayanışma var. Bazen para bazen de gıda yardımları ihtiyaç sahiplerine gidiyor. Anafartalar Caddesi üzerinde çocuklu ailelerin sayısı çok. Ağırlıklı olarak Sudanlı ve Afrikalı ailelerin 4-5 çocukları var. Koronavirüs salgını nedeniyle bazı yerlerde karantina uygulandı. İçeride kalanların yiyecek ihtiyacı karşılandı. Hayırseverlerin desteğiyle tavuklu pilav dağıttık. Karantina bitti, bir sıkıntı yok. Otelde kalıp seyyar satıcılık yapanlar var. İhtiyaç sahiplerine bakliyat yardımı yapıyoruz. Sosyal medyada paylaşarak kurumların desteğini alıyoruz. Zekat parasını verenler oldu. Biz de onları en iyi yerlerde değerlendiriyoruz. Bu beni çok mutlu etti. Bu güven çok güzel bir his. Allah herkesten razı olsun.”

Saatlik işlerde çalışıyorlar
Basmane’de otel işletmeciliği yapan Ethem Arslan da Oteller Sokağı’nın Somalıların ardından Suriyeliler ve Afrikalıların gelmesiyle ‘göçmen yuvası’ olduğunu anlattı. Arslan, “Bu insanların hepsi gariban. Mülteci olarak gelip Avrupa’ya gitmek istediler. Benim otelimde yerli göçmenler var. Çoluğundan çocuğundan ayrılıp otellerde kalanlar var. Hiçbirinin evi, damı yok. Otel parasını ödeyemeyenler var. Bir kısmını biz cebimizden karşılıyoruz. Borçları var, ailelerinden kopup gelmişler. Birkaç saatlik işlerde çalışıyorlar. Onların hayır dualarını alıyoruz. Fitre ve zekat vermek isteyenler borcu olan bu insanlara yardım edebilir. İçlerinde hem Türk hem yabancı mağdur göçmenler var. Koronavirüs nedeniyle seyahat belgesi alamıyorlar. Türkiye’nin her yerinden göçmen var” dedi.

“Bayram kurtuluş gibi olacak”
Gine’den gelen İbrahim Turey (24) de 6 ay önce Türkiye’ye ulaştığını belirterek, ​”Ramazan çok zordu. Koronavirüs nedeniyle dışarı çıkamadık. Bizim otelde test sonuçları pozitif çıkanlar olduğu için 14 gün karantinada kaldık. Yemek zordu, her şey zor. Ramazan Bayramı bizim için kurtuluş gibi olacak. İlk kez memleketimden uzak böyle bir Ramazan ayı yaşadım. Geçen aralık ayında çalışmak için geldim. Ama şu an iş yok. Benim memleketimde geçim daha zor. Bu yüzden Türkiye’yi tercih ettik” diye konuştu.

Haber Link : https://www.tourismtoday.net/oteller-sokagi-nda-bayram-dayanismasi

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, belediye belgeli küçük otellerin büyük oteller gibi yüksek bütçeli yerler olmadıklarını belirterek, ”Dolayısıyla bu uygulamanın maliyetleri de çok fazla artıracağından Güvenli Turizm Sertifikası küçük oteller için zorunlu olmamalı” dedi.

Gönen, yazılı açıklamasında, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de tespit edilen vak’a ile birçok tedbir hayata geçirilirken sürecin alınan üst düzey önlemlerle yürütüldüğünü anımsattı..Bu kapsamda toplu yaşam alanları olan otellerde sıkı bir temizlik çalışması başlatıldığını belirten Gönen, şunları kaydetti:

”Koronovirüs’e karşı İzmir Otelciler Odası olarak bir dizi önlem ve tedbirler aldık. Esnafımızı güçlü yapan rekabet değil,samimiyeti alın teri zor gününde yanında olması birlikteliğidir.

Esnaf sanatkarlar vicdani bir şekilde işyerleri kapalı da olsa yanlarında çalışan insanların ödemelerini de aksatmamak durumundadırlar. Koronavirüsünün Türkiye’yi de tehdit etmesiyle alınan tedbirleri son derece yerinde buluyoruz, sağlık her şeyin başında gelir. Ancak ticaret dünyasının,ekonominin de süreci en az hasarla atlatması için bazı önlemler düşünülmeli. Bir süredir insanların yaşam tarzı değişti.

Yerinde bir karar değil

Ancak sermayesi sınırlı olan esnaf sanatkarlarımız büyük işletmelerin dayanma gücüne sahip değildir.Bundan dolayı çıkartılan GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI 50 odadan 30 odaya düşürülmesi yerinde bir karar değildir. Sektör çok hızlı bir şekilde sertifikasyon programlarına başladı.

Özel belgeli ve nitelikli belediye belgeli otellerde uygulanma kısmında birtakım zorluklarla mücadele edeceğiz. Her ay sürekli sertifikasyon parası vereceğiz.

Türkiye küçük esnafın vergileriyle dönüyor. Esnafımızı rahatlatmak için bazı vergi indirimlerine gidilmelidir. Küçük esnaf için hiçbir şey yapılmıyor. Eğer vergilerde indirim olursa piyasada canlılık olur. Küçük esnaf düşünülmeli.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na işletmeler vergi ödüyor fakat belediye belgeli otellerin tanıtımını yapmıyor.

Yetki verilen belirli firmaların denetim yapması ayrı bir sorunsal,turizm sadece 5-4 yıldızlı otellerden oluşmamaktadır. Turizm ile ilgili konularda esnaf odalarının da fikirleri alınmalı ve görüş birliği sağlanmalıdır.

Halbuki turizm, birçok ülke için ekonominin büyük bir kısmı veya can suyu olan döviz girdisi sağladığından dolayı tetikleyici güç olarak değerlendirilmektedir. Turizm sektörü sanıldığından çok daha fazla yapı taşına sahiptir.Bu sektör restoranlardan kafelere,beş yıldızlı otellerden cruise gemilerine kadar çok farklı alanda hizmet sunmaktadır.

Yaşanan veya yaşanacak olan zorluklara sadece büyük firmaların varlığı ve onların beka sorunu olarak bakmak hatalı bir bakış açısı olur. Öyle görünüyor ki COVID-19 sonrası turizm sektörü eskiye uzun bir süre dönemeyecektir.

Daha az sayıda misafir ağırlama,hijyen kurallarının yeniden düzenlenmesi, odalar ve toplu kullanım alanları ile ilgili kısıtlamalar,yeme-içme mevzuatı içindeki değişiklikler, resepsiyondan oda servisine kadar tüm hizmetin yeniden planlanması gibi çok sayıda önlem alındı.

Bunun ile ilgili tüm personel eğitim almalı ve eş zamanlı iç ve dış denetim mekanizmaları oluşturuldu.Belediye,emniyet,valilik herkes saha da çalışma yapmakta.

Tesis girişinde kontrol yapılması,toplu alanlara girişte ateş ölçümü,sağlık geçmişinin taranması ile ilgili düzenlemeler yapılmakta,HES KODU sorgusu yapılmaktadır.

Bu yıl turizmin özellikle yüksek sezon olarak tanımlanan kısmında virüs ile mücadele kapsamında oldukça ağır maddi kayıp yaşamış olan sektörün canlanması için sağlık turizmi stratejik olarak düşünülmelidir.

Küçük otellerin büyük oteller gibi yüksek bütçeli yerler olmadıklarını ve  dolayısıyla bu uygulamanın maliyetleri de çok fazla artıracağı Küçük oteller için bu karar zorunlu olmamalı.

Tekrar gözden geçirilmeli

Pandemi nedeniyle otellerde uygulanan kuralların birçoğu konulmasa bile otellerimiz tarafından uygulanıyordu.

Bakanlık belgeli olan veya olmayan 30 oda ve üzeri kapasitedeki tüm konaklama tesislerince de alınması zorunlu olacak. Normalleşme süreci ile hayatımıza giren Güvenli Turizm Sertifikası’nın önce zorunlu olmayıp sonradan zorunlu hale getirildiğine dikkat etmeliyiz.

Sertifika alma zorunluluğu getirilen konaklama tesislerinin,sertifikasız faaliyet gösterdiğinin tespit edilmesi halinde işletme faaliyetlerine son verilecek. Genelge tekrar gözden geçirilmeli.”

Genelgede yer alan maddeler doğrultusunda “izolasyon alanları ve odaları” oluşturma şartı gibi uygulamaların da küçük otellerdeki mimari yapıya uymayacağı için başka sıkıntılar yaratabileceği ortadadır.

Haber Link : https://www.turizmnews.com/kucuk-otellerde-sertifika-sikintisi/21012/

Haber Link : https://frmhaber.com/oteller-guvenli-turizm-sertifikasindan-muaf-olmak-istiyor/

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen Egeyön Tv’ye konuştu. İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından otellerin depremzedelere açılması ile ilgili görüşlerini ifade eden Gönen, ‘Depremin olduğu gün, genel sekreterimle ne yapabiliriz diye düşündük. Depremzedelere otellerimizi ücretsiz olarak açmaya karar verdik. Yaklaşık 61 otel bu uygulamaya katıldı.’ İfadelerini kullandı.

Egeyön Haber ekibi İzmir Otelciler Odası başkanı Mehmet Gönen ile bir röportaj gerçekleştirdi. Ekibimizin sorularına büyük içtenlikle cevap veren Başkan Gönen, Pandemi süreci, İzmir’de yaşanan deprem felaketi gibi süreçler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Belediye ve Turistik otellerin aşılama konusunda ayrılması ile ilgili de konuşan Gönen, ‘Bu iki evladı birbirinden ayırmak gibi bir şeydir’ dedi.

MEHMET GÖNEN KİMDİR?

İzmir Otelciler Odası Başkanlığı’nı 28 yıldır yürütmekteyim. Asıl mesleğim kimya mühendisliği, yurtdışında ihtisas yaptım. Dedemden kalma otelimizi işlettiğim için arkadaşlarım uygun gördüler ve başkanlığa seçildim.

İZMİR OTELCİLER ODASI OLARAK NE GİBİ FAALİYETLERDE BULUNUYORSUNUZ?

Odamız 1965 yılında kurulmuş. O zaman ilginç bir şey var. İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası olarak açılmış. Ben bu ismi değiştirmedim çünkü emek ve sermayenin birlikte olduğu tek oda.

PANDEMİ SÜRECİ SİZLERİ NASIL ETKİLEDİ?

Pandemi süreci bütün sektörleri etkilediği gibi otelleri de etkiledi. Hafta sonu yasakları olduğu için ilçelerden gelen insanlarımız gelemediler. Kiralık otellerde fiyatların artış göstermesi de söz konusu.

Ayakta durmaya çalışıyoruz demek acınası bir durum değil ama gerçek bir olay. Çok eski müşterilerimiz için devam ediyoruz. Nereye kadar gider bilinmiyor.

DEVLETTEN HERHANGİ BİR DESTEK SAĞLANIYOR MU?

Evet bin lira kadar bir destek sağlanmaya başladı. Tabi bin lira bir otelde çok bir miktar değil fakat başlangıç yapıldı. Bir tek bizim için değil tüm esnaf zor durumda.

AŞILAMA SÜRECİNDE BELEDİYE VE TURİSTLİK OTELLERİN AYRILMASI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Biz belediyeye bağlı otelleriz. Sayın bakanımız geçenlerde yaptığı bir açıklamasında, turistlik otellerin aşılama sürecinde öncelikli olduğunu söyledi. Bu iki evladı birbirinden ayırmak gibi bir şeydir. Ben bakandan bunu beklemezdim. Sayın bakan bir şeyler yapmaya çalışıyor, yapılacaksa yapılsın, gerekirse bakanlığa bağlanalım.

İZMİR DEPREMİNDE BAZI OTELLER KAPILARINI DEPREMZEDELERE AÇTILAR. BU KONU HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Depremin olduğu gün, genel sekreterimde ne yapabiliriz diye düşündük. Depremzedelere otellerimizi ücretsiz olarak açmaya karar verdik.  Yaklaşık 61 otel bu uygulamaya katıldı. Burada küçük bir sıkıntımız vardı. Bize bağlı otellerin bazılarında kahvaltı ve yemek yoktu. Bu konu da büyükşehir başkanımızı aradım. Hemen dönüş yapıldı ve bu sıkıntı giderildi. Onlara şükranlarımı sunuyorum. Birlik ve beraberlik bu olsa gerek. Koronavirüs’ün başladığı dönemlerde de hemşirelerimizin evlerine gidip gelme sıkıntıları vardı. O dönem de oraya yakın otellerimiz ücretsiz bir şekilde kapılarını açtı.

Haber Link : https://www.egeyonhaber.com/izmir-otelciler-odasi-baskani-mehmet-gonen-egeyon-habere-konustu/

İzmir Otelciler Odası’na İzmir’in Enleri ödülü verildi!

İzmir Konfederasyonu’nun bünyesinde bünyesinde bulunan 36 federasyon ve 386 derneğe verilen İzmir’in Enleri ödüllerinden biri de İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen’e takdim edildi.

İzmir Konfederasyonu’nun bünyesinde bulunan 36 Federasyon ve 386 dernek temsilcisinin kararıyla İzmir’deki pandemi ve deprem koşullarında öne çıkan büyük emek veren kişilerin arasında; İzmir Otelciler Esnaf Odası Başkanlığı seçilerek ödüle layık görüldü.

Aldığı ödül ile ilgili açıklama yapan başkan Mehmet Gönen, ‘2020 yılı İzmir’in Enleri ödülü tarafıma Sayın Yalçın Kocabıyık Başkan tarafından hazırlanan heyet ile takdim edildi. Huzurunuzda kendinelerine teşekkür eder,saygılar sunarım’ ifadelerini kullandı.

Haber Link : https://www.egeyonhaber.com/izmir-otelciler-odasina-izmirin-enleri-odulu-verildi/

    Adınız (gerekli)

    E-postanız (gerekli)

    Konu

    İletiniz